luni, 11 februarie 2013

Ultimul vis imperial şi Fecioara din vis a cavalerului semit

Asociaţia Dialog şi Acţiune participă joi 14 februarie, ora 18.30 la lansările Ultimul vis imperial şi Fecioara din vis a cavalerului semit, două volume semnate de Nicolae Merişanu.


Editura Oscar Print prezintă publicului primele noutăţi editoriale din acest an ale colecţiei „Biblioteca Fantastică”. Cele două volume semnate de Nicolae Merişanu, Ultimul vis imperial şi Fecioara din vis a cavalerului semit, vor fi lansate în ziua de joi, 14 februarie, ora 18.30, la sala „Basarab”(etajul 1) din  Hanul Manuc.

„Proza lui Merişanu este formată din personaje reconstruite, recontextualizate, arhetipuri resemantizate şi subiecte adaptate. Totul repus in context actual, cu recuzita adusa la zi: de la instrumentarul stilistic până la tipul de rezolvare a situaţiilor. Texte mici, proze scurte şi dense, tăioase. şi peste toate acea nouă, originală viziune, nu tocmai cosmică, nu tocmai pozitivă, o reinterpretare în cheie uşor pesimistă, fatalistă şi chiar de-a dreptul negativă uneori a universului, dominat de un spirit fals, neautentic, demonic  şi a legităţilor dominate acum de un spiritual rău. O forţă care e şi în noi, dar şi în afara noastră, dar care are un călcâi al lui Ahile: perisabilitatea.în toată mitologia forţele supranaturale au fost încărcate cu tot felul de dimensiuni, li s-au atribuit tot felul de calităţi şi li s-au lipit tot felul de etichete. Această idee de perisabilitate e un fel de denunţ al fragilităţii lucrurilor şi a limitelor acestora, indiferent de dimensiunea lor şi de timpul lor”(Ana Maria Popescu, Observator Cultural).


„Nicolae Merişanu a fost întotdeauna preocupat de ceea ce nu a putut înţelege la timp, cu ce se petrece în viaţa lui şi face o ultimă sforţare să descopere măcar un detaliu uitat de hazard în pragul posibilei treceri dintr-o fiinţă, într-o umbră. Dialogurile cu ceilalţi au o puternică forţă retorică, răspunsurile par  a veni din întâmplările sale uitate prin vocile celorlalţi, pentru a prinde un contur real prin mesajul lor. Este un dialog al dorinţelor, idealurilor şi viselor oprite din împlinirea lor şi de care afli de toate acestea dintr-o dată, printr-un vârtej suprinzător, care are suficientă forţă să te împingă dincolo de prag. De aici ritmul foarte accelerat al cuvintelor, fuga de idei şi cuvinte, călătoria continuă de la o pagină la alta după cum şi filele vieţii şi se deschid înaintea pragului, pentru aţi aminti ceea ce uitarea  a ajutat sufletului tău să învingă prejudecăţi, stigmate, înfrângeri, amânări”(Adrian Majuru)

„Caut ceva nedefinit, poate o amintire din altă existenţă care persistă şi în aceasta, poate e doar o iluzie… Azar are un calcuator cuantic, Marian ţine o stea în mâna stângă, iar diavolul joacă la pronosport – fapte serene şi banale ce se întâmlplă în cartierul nostru. Altfel, criteriul alegerii e impenetrabil, dar există, ca şi Lumea noastră absurdă, care ne zâmbeşte într-o lacrimă... ”(Nicolae Merişanu).

NICOLAE MERIŞANU (n. 1960, Bucureşti) a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, Secţia limbi clasice, în 1986. În prezent este cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc. A publicat volumele de proză scurtă Zeul perisabil (Editura Paralela 45, 2007). A editat, de asemenea, în colaborare, volumul Exilul şi puterea comunistă în oglindă (Monitorul Oficial, 2008), şi volumul Antologia ruşinii după Virgil Ierunca,(Humanitas, 2010).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu