luni, 8 aprilie 2013

Se anunţă o călătorie: Către Ţara Soarelui Răsare

Expoziţia colectivă de arte plastice, arte decorative şi origami 26 aprilie – 20 mai 2013

Gazda : Muzeul de etnografie Franz Binder, Sibiu
Curator: Laura Lucia Mihalca

Motto:
Am poposit intr-o trecatoare de munte tocmai deasupra unei ciocarlii.”
Matsuo Basho, cel mai faimos poet al perioadei Edo din Japonia

Expozitia Către Ţara Soarelui Răsare este gazduita de Muzeul de Etnografie F. Binder, Sibiu, in paralel cu o expozitie de fotografie inspirata de sarbatorile sacre japoneze.
Mai mult decat atat, expozitia va face parte din seria proiectelor muzeale incluse in Noaptea Muzeelor, eveniment ce va avea loc pe 19 mai.

In acest context si in calitate de curator, propun ca tema de pornire a acestui proiect expozitional sa fie calatoria, inteleasa ca drum initiatic, cu toate sensurile/ simbolurile ei aferente.

Mai mult decat atat, lucrarile vor fi prezentate alaturi de haiku-uri ale lui Basho, acest concept expozitional, cat si selectia poemelor revenind curatorului.

Astfel, expozitia isi propune sa aiba element unificator relatia om-natura, abordata din perspectiva contemporana. Dorim sa realizam aceasta apropiere atat prin intermediul lucrarilor de arte plastice, arte decorative si origami, cat si prin intermediul haiku-urilor.

Ce isi propune proiectul

Un strop de bucurie pentru fiecare

Premise

Suntem din ce in ce mai prinsi in problemele cotidiene.
Ne inunda informatii bulversante, tehnologia ajunge sa ne agaseze, sa duca la disparitia relatiilor inter-umane si, mai grav, la disparitia relatiei seculare om-natura.
Ajungem sa traim mai mult in spatii virtuale decat in natura sau alaturi de cei dragi.
Ne pierdem incet-incet pe noi ca persoane si, o data cu intreg procesul de globare, ne pierdem comunitatea care ne definea atat de mult inainte.
Credem ca lucrurile pot fi si altfel. Credem ca situatia se poate schimba. Credem ca se poate milita pentru acest lucru.
Avem ferma convingere ca arta este elementul definitoriu al fiecarei culturi si, poate, modul de a re-apropia omul de natura, de probleme ale sufletului.
Propunem o abordare artistica inter-disciplinara, bazata pe diversitate (stilistica, tehnica, de varsta, etc), prin care sa readucem publicului bucuria si emotia intalnirii cu variatele ipostaze ale naturii si nu numai.

Cum ne propunem sa realizam acest lucru?

Printr-o abordare contemporana a relatiei om-natura, alegand tema calatoriei, insuficient abordata. Dorim sa propunem o sinteza, proiectul fiind o expozitie de amploare, care implica un numar mare de artisti expozanti.
Mai mult decat atat, vrem sa cream impresii puternice, asa ca recurgem la sinestezie: liantul tuturor lucrarilor prezente in expozitie va fi reprezentat de… poezie - o poezie a sufletului, o poezie pe care astazi parem sa o uitam.
Vom intalni asadar o varietate a formelor, a tehnicilor si a mesajelor fiecarei lucrari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu